Hoe zorg je dat je vitaal blijft bij een intensieve kantoorbaan?

Een dag werken op een drukke kantoorbaan kan erg intensief zijn. Vaak slurpt het hebben van een kantoorbaan voor weinig energie. Dit heeft er namelijk mee te maken dat je een groot deel van de dag zittend doorbrengt, weinig lichaamsbeweging hebt en daardoor minder vitaliteit. Vitaliteit betekent in het kort hoe veerkrachtig en fit je bent en is daarom voor zowel werknemers als werkgevers een belangrijk begrip. Als je werknemers namelijk erg vitaal zijn, zal dit leiden tot minder verzuim en een hogere productiviteit. Wie wil dat nou niet? Hieronder daarom een aantal handige tips om te zorgen dat je vitaal blijft.

De brede definitie van het begrip vitaal

Als je het hebt over vitaliteit, zijn er een aantal verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Niet alleen gaat het namelijk om de lichamelijke vitaliteit maar ook zeker op mentaal vlak dient een persoon vitaal te zijn. Op het werkvlak verandert er namelijk van alles, zul je je flexibel moeten opstellen, waardoor mentale vitaliteit van groot belang is. Emoties spelen hier een belangrijke rol in en ook zal er een evenwicht moeten zijn tussen rust en activiteit. Wil je hier meer over te weten komen? Lees dan meer over de kernwaarden van vitaal zijn van Fit-Professionals.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Een van de belangrijkste factoren om zowel lichamelijk als mentaal vitaal te zijn bij een intensieve kantoorbaan, is door een gezonde levensstijl te hebben. Zorg goed voor je lichaam door voldoende te slapen, en op een juiste manier te eten en te drinken. Daarnaast is beweging ook van groot belang om stressbestendiger te zijn. Heb je naast je werk niet zoveel tijd over om nog te sporten? Wat dacht je dan van een bureaufiets om meer te bewegen, het vermijden van liften en het nemen van de fiets naar je werk.

Denk positief en zorg voor een energie

Om vitaal te zijn zul je dus voldoende energie moeten hebben. Natuurlijk zijn er verschillende soorten van energie: de positieve en de negatieve energie. Bij negatieve energie, ook wel energievreter genoemd, kan worden gedacht aan een hoge werkdruk, onzekerheid of een slechte werksfeer. Deze verlagen uiteraard je energieniveau en hiermee je vitaliteit. Positieve energie zal juist een goede bijdrage leveren. Zorg er daarom voor dat er voldoende dingen zijn die jou energie opleveren, zoals leuke gesprekken of een baan die ook echt voldoening geeft.

Het toepassen van de bovenstaande tips is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te maken krijgt met een burn-out. Dit is een van de meest onderschatte gezondheidsfactoren. Het merendeel van de mensen die te maken heeft gehad met een burn-out dacht van tevoren dat hen dat nooit zou overkomen. Lees hier nog meer over de oorzaken en het voorkomen van een burn-out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *